Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-08@18:30:54 GMT

پیدا شدن بست‌های دم‌چلچله‌ای در پاسارگاد

تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۵۴۷۰۱۰

پیدا شدن بست‌های دم‌چلچله‌ای در پاسارگاد

ایسنا/فارس مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد گفت: در جریان مرحله سوم پروژه بازپیرایی و سامان‌دهی بلوک‌های صفه بنای برج سنگی پاسارگاد، دو نمونه دیگر از بست‌های دم‌چلچله‌ای به‌صورت کاملاً سالم یافت شد.

افشین ابراهیمی افزود: پیش‌تر در سال‌های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ عملیات سامان‌دهی در دو جبهه جنوب غربی و شمال غربی بنا با هدف خواناسازی نقشه معماری صفه و برطرف کردن آشفتگی‌های موجود به انجام رسیده و در مرحله سوم، تمرکز بر اصلاح وضعیت جبهه شمال شرقی صفه گذاشته‌ شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایسنا به نقل از میراث فرهنگی فارس، ابراهیمی ادامه داد: عملیات سامان‌دهی این بخش از اثر که از نیمه شهریور ماه امسال آغاز شده مشتمل بر مستندسازی، پاک‌سازی، قطعه یابی، دوباره چینی و وصالی سنگ‌ها است که در حین جابجایی بلوک‌های سنگی، دو نمونه سالم از بست‌های دم‌چلچله‌ای مشاهده شد که با احتساب دو نمونه بستی که سال ۱۳۹۹ در جبهه شمال غربی به دست آمد، شمار بست‌های سالم شناسایی‌ شده، اکنون به عدد ۴ رسیده است.

ابراهیمی گفت: این بست‌ها که خوشبختانه از چشم ربایندگان در امان مانده‌اند برای نخستین بار در مجموعه میراث جهانی پاسارگاد مشاهده‌ شده‌اند و تا پیش‌ از این صرفاً با استناد به فضاهای خالی به‌جامانده از بست‌ها در پیکره بناها از به‌کارگیری این تکنیک برای اتصال بلوک‌های سنگی بزرگ به یکدیگر یاد می‌شده است.

او بیان کرد: آنچه ربایندگان را به سرقت و بیرون کشیدن بست‌ها ترغیب می‌کرده، استفاده از سرب اطراف آنها برای تهیه ساچمه تفنگ‌های سر پر و دیگر مصارف بوده است که این بست‌ها جدا از اینکه موضوعی بکر برای مطالعات آزمایشگاهی و کشف زوایای دیگری از معماری کهن هخامنشی هستند، به تاریخ‌گذاری دقیق‌تر اثر کمک شایان می‌کنند، در مورد کاربری بنای برج سنگی نظرات متعددی مطرح است.

مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد افزود: گروهی آن را مقبره کمبوجیه، پسر و جانشین کوروش می‌دانند و بعضی آن را آتشکده یا نیایشگاه دانسته‌اند و برخی نیز آن را گنج‌خانه کوروش خوانده‌اند که در آن اسناد و مدارک مهم دولت هخامنشی نگهداری می‌شده است.

او اضافه کرد: در این میان البته اغلب کارشناسان برای این بنا کارکردی آئینی متصور هستند و معتقدند بنای کعبه زرتشت در نقش رستم از روی این اثر الگوبرداری شده است و به گمان بسیاری، معماری برج سنگی با طراحی خاص و ظرافت ساخت، در شمار شاهکارهای مهندسی هخامنشیان قرار دارد.

ابراهیمی گفت: سنگ‌های به‌کاررفته در این بنا از گونه سنگ‌های سفید آهکی است که از معدن کوه سیوند آورده شده‌اند. از سنگ‌های سیاه آهکی هم در پنجره‌های بسته و کور بنا برای تزئین استفاده‌ شده است.

مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد افزود: تو رفتگی‌های منظم مستطیل شکل در نمای خارجی چهار ضلع برج، دیگر عناصر تزئینی بدنه‌ها هستند که شواهد آنها کماکان باقی است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری برج سنگی پاسارگاد میراث فرهنگی فارس مجموعه میراث جهانی پاسارگاد دولت هخامنشی میراث جهانی پاسارگاد سنگ ها بست ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۴۷۰۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این مراسم به لطافت برگ گل برای نوزادان برگزار می‌شود| از آیین گل غلتان چه می‌دانید؟

به گزارش همشهری آنلاین به گزارش همشهری، گل غلتان یکی از معروف‌ترین آیین‌های استان سمنان است که برای نوزادانی که زیر یک سال هستند یا یک سال دارند، انجام می‌شود. این مراسم از سوی اقوام نزدیک مانند مادر، خاله، عمه و مادربزرگ برگزار می‌شود. آیین گل غلتان بیشتر در شهرهای مختلف شهرستان دامغان اجرا می‌شد و خاستگاه این مراسم به شهر دامغان و امیریه استان سمنان می‌رسد. اما امروزه این مراسم در شهرهای دیگر سمنان مانند میامی، شاهرود، کلاته خیج و دیزج هم اجرا می‌شود.

دومین اثر معنوی ثبت شده بعد از نوروز

گل غلتان در سال ۱۳۸۹ به عنوان اولین میراث معنوی سمنان به نام شهر امیریه به ثبت ملی رسید و دومین اثر معنوی کشور بعد از عید باستانی نوروز است. شهر امیریه به دلیل قدمت برگزاری این مراسم به شهر مهربانی‌ها لقب گرفته‌است. این مراسم در شهرهای کاشان، خراسان رضوی و گناباد نیز برگزار می‌شده و قدمتی بیش از صد سال دارد.


راه و رسم یک مراسم پر از گل

در روزهای قبل از اجرای مراسم، زنان خانواده اول صبح به باغ‌های گل محمدی می‌روند و با ذکر صلوات و خواندن شعرهای محلی، گل‌های محمدی را برای اجرای مراسم گل غلتان نوزاد جمع‌آوری می‌کنند. بعد از جمع‌آوری گل‌های محمدی چیده شده، همه‌ گل‌ها پر پر می‌شود و تیغ و گل‌برگ‌ها از گل جدا می‌شود و داخل پارچه‌ سفید ریخته می‌شود. معمولا مادربزرگ نوازاد را به حمام می‌برد و بعد او را در میان گل‌های روی پارچه قرار می‌دهند و روی نوزاد گلبرگ می‌ریزند. سپس چهار طرف پارچه را اعضای خانواده می‌گیرند و با صلوات و شعرخوانی نوزاد را در میان گل برگ‌ها می‌غلتانند و تطهیر می‌کنند. در پایان مراسم از مهمانان نیز پذیرایی می‌شود.

گل غلتان یا گل خندان؟

در باور مردم این منطقه غلتاندن نوزاد در میان گل‌های محمدی باعث نشاط و طراوات نوزاد می‌شود و او را از بیماری دور می‌کند. پیچاندن نوزادان در پارچه‌ سفید و غلتاندن در گلبرگ به مانند غسل تعمید در ادیان دیگر است. اما این رسم به یک افسانه‌ قدیمی ایرانی به نام «گل خندان» برمی‌گردد که در آن، انسان‌های پاک و مقدس تولد یک نوزاد را نوید می‌دادند. شاید گل غلتان، آیین گل خندان باشد، یعنی نوزادی که به دنیا می‌آید با خود برکت و خوشبختی برای خانواده‌اش به همراه دارد.

دعوت به پانزدهمین جشنواره گل غلتان

این آیین کهن سبب شده تا جشنواره‌ای نیز در شهر امیریه برگزار شود. این طور که مجتبی اکبرپور، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان دامغان خبر می‌دهد پانزدهمین جشنواره گل غلتان نوزادان در شهر امیریه دامغان ۱۹ تا ۲۱ اردیبهشت در محل بنای تاریخی ارگ سپهسالار و عمارت دختر ناصرالدین‌شاه شهر امیریه برگزار می‌شود و میزبان تمام گردشگران است.

بیشتر بخوانید:
مادر هلاکوخان مغول چطور در ایران مدرسه ساز شد؟ | ماجرای نخستین مدرسه دخترانه جهان چیست؟

کد خبر 850097 برچسب‌ها وزارت میراث فرهنگی و گردشگری خبر مهم استان سمنان نوزاد فرهنگ - میراث فرهنگی

دیگر خبرها

  • ۳۵۰ هنرمند یزدی بیمه می‌شوند
  • خدمت‌رسانی در بافت تاریخی نیازمند مشارکت همه دستگاه‌هاست
  • این مراسم به لطافت برگ گل برای نوزادان برگزار می‌شود| از آیین گل غلتان چه می‌دانید؟
  • استفاده از فلزیاب جرم است؟
  • ۱۷۴ هنرمند صنایع‌دستی مازندران بیمه شدند
  • کشف جدید باستان‌شناسان: نگو حجر، بگو شجر!
  • نشست سراسری مدیران، گروه‌ها و اعضای هیات علمی«گردشگری، میراث و شهرسازی»
  • دستگیری دو حفار غیر مجاز مسلح در گرمدره
  • زورخانه پولاد هرچه زودتر ثبت ملی شود
  • کشف دیواره تاریخی در خیابان باباطاهر همدان + عکس